Dinas verden

Bildet i banneret er tatt fra Kråkåsen mot Karlsøyvær, Lofoten og Steigen.

 Startsida
 Om meg
 Om rasen
 Bodø
 Bodømarka
 Kjerringøy
 Turer
 Utstilling
 Galleri Dina
 Galleri natur
 Linker
 Sist oppdatert:
 04.06.11
Free Guestbook
Dinas gjestebok
Epost:
post@dinasverden.net
Vevmester: Far

 

 

Trening

Trening er for meg rally-lydighet, lydighet/dressur, agility og sporing - mest det første. Dette gjør jeg sammen med mor. Vi må få far med av og til. Da kan det også bli noen bilder å vise frem her.

 

Rally-lydighet

Sporten kommer fra USA og ble videreutviklet i Canada. 1. januar 2005 ble Norsk Rally-lydighet (NRL) dannet med norsk regelverk.

Rally-lydighet er en utfordrende og spennende sport som består av mange forskjellige øvelser, 76 i alt. En og samme bane består av et utvalg fra 15-20 øvelser. Klassene det startes i er: KLASSE 1 – hvor hunden føres i bånd og hvor det er lov å belønne underveis. KLASSE 2, 3 og ELITE – hvor hunden er uten line og halsbånd og vanskeligheten stiger etter hvert som kortesjen avanserer i klassene.

Akkurat som i agility, er banene nye for hver gang, slik at fører aldri vet hvilke kombinasjoner som kommer og derfor må ha trent inn alle øvelsene på forhånd.

I rally-lydighet starter alle med 200 poeng og blir trukket for "feil" som stramt bånd, skjeve sitter, uriktig utført øvelse, eller at fører rett og slett går seg bort i banen. Ved hinderpasseringene gjelder samme regler som i agility med hensyn til vegringer og riv. Hovedfokus er rettet mot glede, samspill og holdninger.

Stevner i rally-lydighet foregår både inne i ridehus, garasjer eller ute på parkeringsplasser, gressmatter eller lignende. Hundene må derfor kunne takle forskjellige underlag.

(Fra www.rally-lydighet.com.)

 

Lydighet

Lydighet, også kalt dressur og appell, er en konkurranseform (hundesport) der hund og hunde-fører konkurrerer sammen med og mot andre ekvipasjer om poeng og det å bli beste team i henhold til klasse og et forhånds-definert program. NKK er topp-organ i Norge, og det deles ut championat.

Mor og jeg var på dressurkurs (nybegynner) med Norsk Hunde-skole helga 16. - 18. november. Det var bra, for der lærte mor å oppføre seg overfor meg. 

Sammen med mange andre  hunder og folk lærte vi samarbeid mellom hund og eier, å holde fokus. Det skal ikke hilses i øst og vest, uansett hvor interessant den eller de andre måtte være. Vi skulle egentlig være ute hele tida, men været var så dårlig at vi søkte inn i en ridehall på Hunstad. For å trene trene realistisk måtte vi likevel ha noen økter ute.

Det var både spennende og slit-somt. Instruktørene var hyggelige og flinke.

Noen av vennene mine var også med: Luna og Mia. Og det beste av alt: Godbitene satt løst.

Lydighet inngår gjerne også i andre former for hundesport, f.eks. i IPO (konkurransesport der hund og fører (ekvipasje) konkurrerer i de tre hovedøvelsene, spor, lydighet og beskyttelse) og brukshundsport.

 

De to bildene over har vi fått hos Luna sine eiere og så maskert.

 

Agility

Agility er en spennende og fartsfylt hundesport, der både hund og hundefører må være på høyden for å lykkes. Agility er dessuten en av de raskest voksende sportsgrenene for hunder, også i Norge. I all korthet er agility et kort, men svært fartsfylt hinderløp for hunder, der hundefører bidrar aktivt med styringskommandoer hunden må utføre for å lykkes. Kort sagt, agility er teamarbeid.

Agility utøves på en bane der hindre blir satt i system etter bestemte regler. Hindre kan være bommer, vipper, slalåm, tunnel (rør og pølse), bord, lengdehopp, høydehopp, hjulhopp og møne satt i system og kombinasjoner.

 

Spor

Spor er en brukshundorientert oppgave der sporhund og hundefører skal følge et spor som er lagt av et menneske eller et dyr. Spor er svært krevende og utmattende for hunden, som må gå med nesen i bakken hele tiden for ikke å miste sporet.


En typisk sporhund er en politihund, militær tjenestehund eller en hund som er trent i å gå spor av andre årsaker, f.eks. en jakthund eller en hund som konkurrerer i IPO eller bruks. Hensikten med å trene hunder til å gå spor er primært å finne igjen folk, som enten har gått seg vill eller har rømt, og dyr, som kan være skadd. Spor er imidlertid også en populær form for hundesport.

 

Til tekstene over har jeg brukt Wikipedia.

 

 

invisible hit counter
 

Salten Bruks-hundklubb
Norsk Hundeskole