Dinas verden

Bildet i banneret er tatt fra handelsstedet nordover mot brygga og Strandåtindan.

 Startsida
 Om meg
 Bodø
 Bodømarka
 Kjerringøy
 Turer
 Trening
 Utstilling
 Galleri Dina
 Galleri natur
 Linker
 Sist oppdatert:
 04.06.11
Free Guestbook
Dinas gjestebok
Epost:
post@dinasverden.net
Vevmester: Far

 

 

 

Om rasen

Det finnes tre størrelsesvarianter av Schnauzerne: Riesenschnauzer, Schnauzer og Dvergschnauzer. Felles for alle tre er pelsstruktur, eksteriør, og på mange måter temperament. En Schnauzer er uavhengig av størrelse livlig, "har glimt i øyet", og vet hva den vil.

Schnauzeren er den opprinnelige hunden som senere ga Dvergschnauzeren. Riesenschnauzeren er man ikke like sikker på opprinnelsen til. Som navnet røper, er hjemlandet Tyskland.

 

 

Eksteriørmessig er Schnauzerne kvadratiske, kraftige, men likevel elegante hunder, som beveger seg elastisk, elegant og jordvinnende, uten å være ekstreme.

Alle Schnauzere kjennetegnes ved sine skjegg og barter, og øyenbryn, som likevel gir deg et glimt av et årvåkent og modig blikk. De har alle mer pels på bena enn ellers på kroppen. Steller man pelsen riktig, får man minimalt med røyting. Pelsen består av stri og hard dekkpels, og tett underull som skal trimmes for å beholde struktur og farge. Strukturen gjør pelsen vannavstøtende, og lett å gre gjennom.

 

 

Schnauzer, eller Mellomschnauzer som den tidligere het, er mer eller mindre den opprinnelige stamfar til de øvrige Schnauzervariantene. Den har sitt utspring i Syd-Tyskland hvor grunnmaterialet var gårdshunder som ble holdt som voktere av hus og hjem og dels som rottefangere. Årsaken til at man tidligere kuperte ører og hale var nettopp at man ville forhindre rottebitt under jakten. Skjegg og øyebryn ble trolig avlet frem av samme årsak.

Rasen ble godkjent som egen rase i Tyskland omkring 1850. Allerede på 1400-tallet finner vi fortegnelser og tegninger av en Schnauzer-lignende gårdshund som noe senere fikk navnet Strihåret Pinscher. Det var enkle, uredde og vaktsomme hunder som hurtig ble populære blant bønder og gårdeiere i Bayern.

Navnet Schnauzer kommer trolig fra ordet Schnauz, som betyr skjegg, eller mustasje på tysk. I 1880 kom den første rasestandarden, og hundene var da noe mindre enn dagens, ellers er det lite som skiller denne fra dagens rasebeskrivelse.

Dagens Schnauzer er en edel, kompakt mellomstor hund med kvadratisk kroppsbygning. Rasen er selvstendig, robust og våken, med et stort gå-på humør. Den egner seg utmerket til å bære kløv på turer, og likeledes til lydighet og agility.

Det typiske Schnauzer-temperamentet krever en bestemt og fast oppdragelse, men da er den til gjengjeld en utmerket familiehund. Schnauzeren finnes i to fargevarianter; salt/pepper og sort, og den førstnevnte varianten er den mest tallrike. Størrelse: 45 - 50 cm.

(Fra nettsida til Norsk Schnauzer Bouvier Klubb.)

 

invisible hit counter
 

Norsk Schnauzer Bouvier Klubb
NSBK gruppe Nordland