Dinas verden

Bildet i banneret er tatt fra Nyholmen mot byen og Børvasstindan.

 Startsida
 Om meg
 Om rasen
 Bodømarka
 Kjerringøy
 Turer
 Trening
 Utstilling
 Galleri Dina
 Galleri natur
 Linker
 Sist oppdatert:
 31.05.11
Free Guestbook
Dinas gjestebok
Epost:
post@dinasverden.net
Vevmester: Far

 

 

 

Bodø

Byen er liten eller stor nok. De urbane fasiliteter er vel omtrent som i andre byer på samme størrelse. Mest fornøyde er vi med at byen vår ligger som den ligger der den ligger. Sett fra Ramnfloget, med himmel, fjell og hav som innramming, er Bodø et vakkert skue.  
 

 

Farlig åpent la de byen
ut imot sørvest,
- alt hvad vær der brast av skyen
rammet her som best!
Slik som storm og hav i hundre
år vår by har slått,
kan det bare bent ut undre
oss - at den har stått!

Men så vet vi; Ingen finner
slikt et hjem på jord
som imellom disse tinder
og den blanke fjord!
Fra den stund vårt barneøye
møter dette dikt,
slår det tempelbuer høye
om vår dåd og plikt.

Sten på sten vi bar og bygget
skjerm mot storm og hav,
arbeidsfred og flid betrygget,
vern om fedres grav;
vi har sett det gro så stille
som det led og skred,
vi har visst at kraftens kilde
er vår kjærlighet.

Og vi elsker denne byen
som har tatt seg frem
under allslags vær i skyen
til vårt sterke hjem,
- til en fremtidsdag vel verdig
lys og sund og god,
- la den komme! Vi står ferdig
til å ta imot!


Bodøsangen. Tekst av Bernt Lie, melodi av Signe Meyer.

 

Bodø ligger på 67 grader nord. Fylkes-hovedstaden i Nordland er med sine 47.000 innbyggere neste største by i Nord-Norge.

Samferdsel, handel og service, utdanning, kultur, forsvar, turisme og naturopplevelser kjennetegner byen.

Flyplassen ligger tett på byen. Buss, tog, hurtigbåt, ferge og hurtigrute har terminaler i sentrum.

Nasjonale attraksjoner er Kjerringøy handelssted, Saltstraumen og Norsk Luftfartsmuseum.

Havørna er et symbol for byen. Ingen andre byer i verden kan vise til en større havørnbestand. Nordland har 35 % av havørnene i Norge og 20 % av havørnene i verden.

"Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Vannhastigheten er målt til over 20 knop. Over 3000 kubikkmeter vann strømmer over fjordterskelen hvert sekund. Saltstraumen er meget fiskerik og er kjent for stor fisk. Verdens største sei er tatt på fiskestang i strømmen. Torsk og steinbit er vanlig fangst for sportsfiskere. Mengder med sjøfugl overvintrer og henter mat her. Ærfugl og havørn er spesielt tallrik i området."

"Det er funnet steinalderbosetning på begge sider av Saltstraumen, samt del kulturminner fra jernalder. Godøy var et høvdingsete på 900-tallet. Høvdingen Raud den Rame holdt til i området, beskrevet i Snorres saga. Den tidlige bosetningen har en sannsynlig sammenheng med det enormt rike marine biologiske mangfoldet knyttet til tidevannsstrømmen."
(Fra visitbodo.com.)

"Kjerringøy ligger en halvtimes biltur nord for Bodø. Et malerisk, kystalpint landskap ytterst mot Vestfjorden skjermet mot storhavet av en krans av små øyer, holmer og skjær."

"Kjerringøy er i dag et lite, moderne bygdesamfunn med over 350 små og store innbyggere. I dette kompakte og varierte landskapet finner du alt fra blankskurte fjell, skinnende hvite sandstrender til aktive jordbruksbygder og ikke minst det historiske Kjerringøy Handelssted." 

"Det intakte museumsanlegget Kjerringøy handelssted er i dag et av landets aller viktigste bygningsminner fra denne perioden. Her får du et unikt innblikk i nessekongenes liv, et miljø som er mesterlig skildret av Knut Hamsun. Handelsstedet har derfor vært brukt til filmatiseringer av flere av hans romaner." 
(Fra visitbodo.com)

I Bodø sentrum velger jeg meg småbåthavna med moloen. Flott å stå ytterst når hurtigruta kommer inn. Ute på moloen har Kystlaget Salta sitt lille klubbhus der det er kafé om sommeren og ellers på søndager.

"En sammenhengende havnepromenade fra Breivika til Nyholms Skandse vurderes som et svært viktig grep for Bodø sentrum."
(Fra et kommunalt saksfremlegg april 2006.)

"Nyholms skandse er en skanse i innseilingen til Bodø og ble bygget i 1810 for å beskytte kornlagrene på Hundholmen mot britiske krigsskip under napoleonskrigene. Fortet var sammen med et fort i Hammerfest de eneste som ble bygget i Nord-Norge." "Kystfortet ble nedlagt i 1835 og forfalt raskt før restaureringsarbeidet startet på slutten av 1960-tallet, anlegget har i dag 12 kanoner som er reprodusert og drives av Nyholms Skandses Compagnie."
(Fra Wikipedia.)

Norsk Luftfartsmuseum kan du oppleve "luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold gjennom museets flotte utstillinger fordelt på rundt 10 000 kvadratmeter. Se berømte og beryktede militære fly som Spitfire, CF-104 Starfighter, Ju 88 og spionflyet U-2, eller arbeidshester og passasjerfly som Ju 52, Twin Otter og Fokker F.28. Hva med en tur til Syden i vår utstilling om charter-reisens historie?"
(Fra visitbodo.com.)

Noe av det beste med Bodø er nærheten til marka, til fjell og hav. Kommunen og Bodømarkas venner har lagt svært godt til rette for både ski- og turgåing. På mange av de fineste stedene står det en benk.  Lysløypene og Bestemorenga sports- og friluftspark er spesielt populære. I følge en NIBR-undersøkelse bruker hele 92 prosent av bodøværingene marka i løpet av sommerhalvåret. Dette er tall langt over landsgjennomsnittet."

Bodø og Omegns Turistforening har ca. 3.000 medlemmer. Foreningen forvalter 15 hytteanlegg og vedlikeholder ca. 600 km sommermerkede ruter. Årlig arrangeres omlag 100 fellesturer med mer enn 2000 deltakere.

Turorientering er et av de store trimtiltakene i Bodø og en fantastisk måte å bli kjent med bymarka på. B&OI Orientering er tilrettelegger.

Elveparken er et populært turområde hvor du kan følge Bodøelva fra bymarka ved Maskinisten til Bodøsjøen. Stien går gjennom Vågønes gård, forbi Bodin kirke, Nordland Kultursenter og Galleri Bodøgaard.

"Bodin kirke ble bygget rundt 1240 og ble påbygget i 1785 med et tverrskip. I 1894 ble hele middelalderdelen av kirka revet ned og gjenbygget opp i samme stil. Kirka har steinalter fra 1300-tallet og noen treskulpturer fra sent 1400- eller tidlig 1500-tallet. Kirka preges idag av interiør fra 1600- og 1700-tallet. Altertavla er fra 1670, prekestol fra 1600-tallet med malerier av evangelistene på trappa opp."
(Fra Wikipedia.)

På området til Bodøsjøen Friluftsmuseum er det 14 hus fra forskjellige steder i Salten. I naustene i Bodøsjøen ligger store deler av Nordlandsmuseets båtsamling. Den siste autentiske nordlandsjekta Anna Karoline er satt på land her.
(Fra Salten Museum.)


 

Noen liker å stå i kø, gå i stim, stå eller sitte trangt og ubekvemt, bli utsatt for støy. For dem kan kulturlivet by på musikk, teater, fotball og håndball. Bilder derimot nytes best i stillhet. Byen med omland har mange gallerier. Her nevnes Bodø Kunstforening, Galleri Bodøgaard, Galleri Nord-Norge, Galleri Sjøgata og Galleriet på Langstranda.

Hva angår musikk utøves den mest variert og mest høylydt under henholdsvis Musikkfestuka og Parkenfestivalen.

I kategorien teater anbefales Ragnhilds drøm. Dette sagaspillet foregår på Graddholmen på Skjerstad. Mest imponerende er innsatsen til bygdefolket og naturens amfi.

På sportsarrangementer er det noen som går, løper, sykler, kjører, rir, svømmer, padler, ror, stuper, dukker, hopper, sparker eller kaster. På fotball- og håndballkamper gjør de det meste mer eller mindre samtidig eller forløpende. Av og til er det ingen som gidder å se på, andre ganger er det horder som fyrer seg opp med øl og sanger før de går for å se et lag tape. Det ville være fint om idrett medvirket til folkehelsa med flere timer fysisk aktivitet blant folk enn alle timene med passivitet (bortsett fra roping og skriking) i sofa eller på tribune. Jeg tror ikke det er slik.

 

De seks kunstgressbanene som er rullet ut i forskjellige bydeler synes å generere mye røre. Ungene løper etter ballen og i veien for hverandre. Trivelig å bivåne. De fleste kamper blir dessverre ødelagt av utidige klagebrøl fra enkelte trenere eller foreldre, av en eller annen grunn oftest til de med gule drakter. Er det noen sammenheng mellom det å stadig skulle vinne turneringer med aldersbestemte lag, og elendig rekruttering til a-laget?

Kunstgressbanen i Stordalen


 

 

Urbane figurer - det nye kulturhuset i Bodø. Byggestart våren 2011, åpning i mai 2014. Pris: 1,2 milliarder. Bildet fant jeg hos de som har tegnet figurene.

"The buildings have a figurative quality; two distinct but related characters, engaged in conversation with each other, and with their urban and harbour contexts. Together they form the new cultural heart of the city of Bodo.
The geometries of each building plan adjust in response to variations in the grain of the city fabric. The main entrance façade of the Kulturhus is inflected to form a hinge in the shifting line of the
street, whilst the waterfront façade of the library adjusts to the line of the harbour wall, recalling both the shed like nature of harbour-side structures and the civic qualities of a temple or basilica.
The interior public spaces of the Kulturhus are planned to take advantage of expansive views across the harbour. From the principal foyer space of the Kulturhus, the shaped roof of the Bibliotek can be seen, forming a horizon to the sea and the mountains beyond. Arriving by boat, the buildings present themselves almost as a single piece; a ‘hill’ of gabled forms, perspectively receding like a theatre set; glittering on a sunny day."

Dette blir nok bra.

 

 

visitbodo.com
Bodø i vinden